Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Τουρισμού με θέμα: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ – ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ… ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ»

Δρ. Κατερίνα ΚατσαμπέΣτο πλαίσιο της ανάδειξης της συμβολής της γυναίκας στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΕΤΟΑΑ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνίδων στον Τουρισμό διοργάνωσαν τη Δευτέρα 31 Μαΐου, Ημερίδα με θέμα «Τουρισμός & Γυναίκα – Φιλοξενία… γένους θηλυκού» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Αντώνη Τρίτση».

Στην Ημερίδα έγινε ιδιαίτερη αναφορά και αναλύθηκε ο ρόλος της γυναίκας και η σπουδαιότητα της γυναικείας επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο του τουρισμού, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας.

Στην ομιλία της η Δρ. Κατερίνα Κατσαμπέ, Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων και πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων εξήρε το ρόλο και τη συμβολή της γυναίκας στη ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου ενώ δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που πλήττει τη χώρα μας. Για τον ρόλο των γυναικών στον τουρισμό σημείωσε ότι «οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο ρόλος των γυναικών εργαζομένων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Όμως οι γυναίκες όλο και περισσότερο δραστηριοποιούνται και σε επιχειρηματικές αναζητήσεις. Η πολιτεία, το κράτος, έχει υποχρέωση να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ – ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ… ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ - ΠάνελΒάσει των στοιχείων που παρουσίασε πρόσφατα η EUROSTAT το 56% των ευρωπαίων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο είναι γυναίκες. Η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη με μόλις 44%».

Η Δρ. Κατερίνα Κατσαμπέ στο κλείσιμο της ομιλίας της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο που επιτελεί η εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων ακολουθώντας το στρατηγικό σχέδιο δράσης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, που έχει ως στόχο την ενίσχυση και προώθηση της εικόνας της Αθήνας στο εξωτερικό, ως αστικού και συνεδριακού τουρισμού, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να κρίνονται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά.

κ. Ειρήνη Ματζαβελάκη – ΒασιλοπούλουΣτην Ημερίδα επιπλέον απεύθυνε χαιρετισμό και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό κ. Ειρήνη Ματζαβελάκη – Βασιλοπούλου η οποία μίλησε για την μεγάλη προσφορά της Ελληνίδας γυναίκας στη προώθηση του τουριστικού προϊόντος καθώς και την προσπάθεια σύστασης του Μουσείου Τουρισμού.

Ως ομιλητές παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Τσακίρης ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «Η συμβολή της γυναίκας στον τουρισμό – διαπιστώσεις και προοπτικές» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα οι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι στην Ελλάδα, στον Τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του WTTC φθάνουν τις 900.000. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι άνω από 50% αυτού του δυναμικού είναι γυναίκες. Ο τουρισμός λοιπόν είναι ο μόνος τομέας της Ελληνικής οικονομίας που η διείσδυση στην απασχόληση των γυναικών ξεπερνά το 50%». Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΙΑΓΜΕ) κ. Αγγελίνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης τονίζοντας ότι «στη σημερινή τουριστική επιχειρηματικότητα οι διακρίσεις δεν βοηθούν. Το ΙΑΓΜΕ είναι σε θέση να βοηθήσει τις γυναίκες να αναλάβουν με σωφροσύνη θέσεις ευθύνης για την περαιτέρω άνθιση του τουρισμού». Τέλος ο καθηγητής και πρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας Δρ. Περικλής Λύτρας στην ομιλία του με τίτλο «Επικοινωνιακή πολιτική και γυναίκες σε περιόδους τουριστικών κρίσεων» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ελλιπή επικοινωνία που υπάρχει σήμερα στον χώρο του τουρισμού και ειδικότερα σε περιόδους κρίσεων. Ένα μεγάλο μέρος της προβολής μπορεί και πρέπει να δοθεί διαμέσου των γυναικών μέσα από την αντίληψη της κοινωνικής ψυχολογίας».

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η διακεκριμένη δημοσιογράφος κ. Νίνα Βλάχου.

 

Comments are closed.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Τουρισμού με θέμα: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ – ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ… ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ»

Δρ. Κατερίνα ΚατσαμπέΣτο πλαίσιο της ανάδειξης της συμβολής της γυναίκας στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΕΤΟΑΑ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνίδων στον Τουρισμό διοργάνωσαν τη Δευτέρα 31 Μαΐου, Ημερίδα με θέμα «Τουρισμός & Γυναίκα – Φιλοξενία… γένους θηλυκού» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Αντώνη Τρίτση». Read the rest of this entry »

Comments are closed.